AutosTalk Forums  

Fan for Air & Heater - Rover 416

Rover Automobiles Rover Automobiles. (alt.autos.rover)


Discuss Fan for Air & Heater - Rover 416 in the Rover Automobiles forum.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old   
Stephen
 
Posts: n/a

Default Fan for Air & Heater - Rover 416 - 07-13-2009 , 07:23 PM






A strange one this as the fan for the ventilation and heat has suddenly
stopped working on position 1. Its still working on the other three
positions (2, 3 & 4) and the air conditioning still works when on position 1
as it won't work without the fan being switched on. So this means that there
is still some electrical connection in the switch but its not getting to the
fan. Also with the fan working in the other three positions means that it
doesn't seem to be seized. Does anyone know where the fault may lie and how
to repair it?


Reply With Quote
  #2  
Old   
Brian Watson
 
Posts: n/a

Default Re: Fan for Air & Heater - Rover 416 - 07-15-2009 , 03:15 AM






Stephen wrote:
Quote:
A strange one this as the fan for the ventilation and heat has
suddenly stopped working on position 1. Its still working on the
other three positions (2, 3 & 4) and the air conditioning still works
when on position 1 as it won't work without the fan being switched
on. So this means that there is still some electrical connection in
the switch but its not getting to the fan. Also with the fan working
in the other three positions means that it doesn't seem to be seized.
Does anyone know where the fault may lie and how to repair it?
It'll either be the switch (more likely) or the motor.

That's stating the obvious, but you can possibly isolate the switch first to
test it.

--
Brian
"Fight like the Devil, die like a gentleman."
www.imagebus.co.uk/shop

Reply With Quote
  #3  
Old   
Skizzo
 
Posts: n/a

Default Re: Fan for Air & Heater - Rover 416 - 07-15-2009 , 06:33 PM



Stephen, newsmail04 (AT) ntlworld (DOT) com, il 14-07-2009 1:23 ha scritto:

Quote:
A strange one this as the fan for the ventilation and heat has suddenly
stopped working on position 1.
As far as I understand electrical parts, looks like the "1" position of the
switch isn't making (good enough) electrical contact.
Maybe it's just dirty or oxided.

If you are able to open the switch, you could verify/clean the copper
contacts for the "1" position.

But, as Brian wrote, it's better if you test the switch as the first thing.

Reply With Quote
  #4  
Old   
Brian Watson
 
Posts: n/a

Default Re: Fan for Air & Heater - Rover 416 - 07-25-2009 , 05:24 AM



Stephen wrote:
Quote:
"Tom E" <TE (AT) btinternet (DOT) com> wrote in message

I wish the 25 K engine head gasket problem where as
simple............and cheap.
...and ditto for the 400 K series engine!!

Mines kept tight though as the Rover replacement dowels of aluminium
were used to replace the original Bakelite ones. Seems to do the
trick.
Same here; all good.

--
Brian
"Fight like the Devil, die like a gentleman."
www.imagebus.co.uk/shop

Reply With Quote
Reply




Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.